Vis-ta!
Een onafhankelijk platform voor niet betaald voetbal, provinciaal en nationaal
Presentatie - ATFIELD - Verenigingswerk
Presentatie - Kabinet Wetys - Steunmaatregelen
Er zijn in Vlaanderen zo'n 888 lokale voetbalclubs. Die maken deel uit van Voetbal Vlaanderen. Daarnaast zijn er zo'n 72 clubs in de nationale amateurklassen (verenigd in VACHA), en 24 profclubs (1A en 1B). Deze laatsten zijn verzameld in de Pro League. De Waalse tegenhanger van Voetbal Vlaanderen heet ACFF. Vis-ta! is een onafhankelijke groep clubs die eind maart 2020 zich hebben verzameld om vanuit de clubs zelf initiatieven te ontwikkelen. We werken daarvoor samen met Voetbal Vlaanderen, de Pro League en KBVB.
De kern van Vis-ta! wordt gevormd door de volgende voetbalclubs:
→ FC Latem (1ste provinciale OVL),
→ BOKA United (1ste provinciale VL BR)
→ FC Wambeek-Ternat (1ste provinciale VL BR)
→ City Pirates Antwerpen (2de amateurklasse ANT).
Daarnaast zijn er een 16-tal clubs die ook zeer actief meewerken. Ondertussen zijn er een 200 tal clubs die wekelijks door Vis-ta! worden ingelicht over de voorstellen en de vooruitgang. We werken hiervoor samen met Voetbal Vlaanderen. Het doel is op lange termijn voetbal als sociale sport te laten overleven door advies, begeleiding en een professionele aanpak op lokale leest.
Op 5 augustus 2020 lanceerden we met Vis-ta! een petitie om lokaal voetbal snel te kunnen heropstarten op lokaal niveau, per provincie, en volgens de covid-19 regels. Op 12 augustus hadden 203 clubs de petitie ondertekend. Dit vormde de basis van gesprekken met het Kabinet van Vlaams Minister voor Sport Ben Weyts, en Voetbal Vlaanderen. U kan de petitie hier downloaden op deze website.
Op lange termijn voetbal als sociale sport doen overleven door begeleiding en een professionele aanpak op lokale leest.
Vis-ta! wil daar iets aan doen en roept iedereen die professioneel actief is maar ook een bestuursfunctie heeft om zich kenbaar te maken en op die manier beter draagvlak te krijgen om ons lokale voetbal een betere toekomst te geven.
Als we allemaal samen vanuit onze ervaring, kennis, netwerk en passie voor de bal de koppen bij elkaar steken dan kunnen we ver geraken denken we - in naam van ons team !
Wakker worden zonder jeugdvoetbal na corona?
De wereld is in de ban van Corona, een nooit gezien gemeen virus dat iedereen treft en hard toeslaat. Onmiddellijke oplossingen zijn niet voorhanden, iedereen zoekt oplossingen, niemand heeft het magische antwoord. Mondmaskers en weinig tot geen sociale contacten zijn vandaag de wondermiddelen. Vaccins bieden hopelijk snel een echte oplossing hoewel ook dat nog dient bewezen.
Ook in België is het sinds midden maart alle hens aan dek. De overheid koos voor een complete lockdown, de economie en het publieke leven vielen compleet stil. Telewerk en digitaal onderwijs was en is de norm. Elk nadeel heeft zijn voordeel wist Johan Cruyff al jaren geleden te vertellen. We gaan hier ook dingen uit leren zonder twijfel. Maar desondanks is deze periode desastreus voor het economisch en maatschappelijk weefsel, voor onze kleine zelfstandige, voor de ondernemer die zijn hele leven ziet wegvloeien in dit economisch kerkhof. Maar ook het sociaal weefsel, het sport- en verenigingsleven, stuikt in elkaar : kinderen hebben geen ontspanning of uitlaatklep meer, behalve gamen. Ouders moeten en hun kinderen preteachen én ontspannen, werken, de huiselijke taken uitvoeren én iedereen gelukkig houden. Menig psycholoog waarschuwt voor de impact op termijn, de de collateral damage ten gevolge van deze Corona maatregelen.